W kategoriach:


Udostępnij:

Pierzga 100g ŁYSOŃ

Producent: Łysoń
Dostępność: W magazynie 3 szt
KOD: 5907804205363

Pierzga stanowi łatwostrawny, zakonserwowany, wysokobiałkowy pokarm pszczół o dużej zawartości witamin, minerałów i składników biotycznych. Jest jeszcze lepszym niż pyłek kwiatowy środkiem spożywczym i terapeutycznym, jednak dość trudno jest ją pozyskać.


37,50 zł

Ilość:

Pierzga stanowi łatwostrawny, zakonserwowany, wysokobiałkowy pokarm pszczół o dużej zawartości witamin, minerałów i składników biotycznych. Jest jeszcze lepszym niż pyłek kwiatowy środkiem spożywczym i terapeutycznym, jednak dość trudno jest ją pozyskać.
Jak powstaje pierzga?
Pierzga jest niezbędna do rozwoju rodziny pszczelej. Produkowany jest z pyłku kwiatowego w następujący sposób: pszczoła lotna po zebraniu obnóży przynosi je do ula i składa w komórce plastra. Pszczoła ulowa rozdrabnia obnóża, miesza z wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem. Następnie ubija surowiec główką i zalewa miodem, by w ten sposób zabezpieczyć go przed dostępem tlenu.
W takich warunkach zachodzi fermentacja mlekowa, podobna jak przy kiszeniu kapusty. Proces ten konserwuje pokarm, zwiększa jego strawność i bioaktywność.
Co jest w środku?
Pierzga w stosunku do obnóży pyłku kwiatowego różni się znacznie składem. Zawiera ok. 12% więcej białka, które występuje w postaci łatwo przyswajalnych peptydów i aminokwasów. Więcej jest też (o 60%) węglowodanów, natomiast mniej (o 66%) tłuszczów.
Pierzga zawiera też dużą ilość kwasu mlekowego – 3,1% – oraz witamin z grupy B, witaminy E i K. Wzrasta też znacznie zawartość enzymów, z których najważniejsze to: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza.
Tak zakonserwowany pokarm, dzięki wysokiej zawartości kwasu mlekowego i węglowodanów, zabezpieczony miodem, jest odporny na rozwój pleśni i bakterii gnilnych. Dlatego może być przez długi czas przechowywany zarówno w ulu, jak i poza nim.
Pierzga zużywana jest przez pszczoły przede wszystkim do wychowu czerwiu oraz do produkcji mleczka pszczelego.
Pozyskiwanie pierzgi jest niezwykle trudne ze względu na umiejscowienie jej w komórkach plastra. Dlatego jest ona rzadko dostępnym produktem na rynku.
Ze względu na niezwykle bogaty skład pierzga jest jeszcze lepszym środkiem spożywczym i terapeutycznym niż pyłek. Jednakże z powodu trudności technicznych w jej pozyskaniu na masową skalę preparaty sporządzane są z pyłku lub ze sztucznie przygotowanej pierzgi.
Na co pomaga?
Pierzga polecana jest w leczeniu chorób jelitowych, anemii, nadciśnieniu, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia i chorobach układu nerwowego oraz przy obniżonej odporności. Jest też niezwykle skuteczna w zapobieganiu i łagodzeniu schorzeń prostaty. Doskonałe efekty przynosi kuracja przy złamaniach kości, gdyż przyśpiesza proces odbudowy tkanek.
Zarówno więc pyłek kwiatowy, jak i pierzga stanowią godne polecenia produkty pszczele, które zapewniają niezbędne substancje odżywcze dla organizmu, zabezpieczają przed chorobami i pomagają powrócić do pełni zdrowia.

Stosowanie:

Leczniczo- ok 5 g na dobę przez okres jednego miesiąca.

100 g czystej pierzgi ugnieść w moździerzu, dobrze wymieszać z jednym kilogramem miodu i zażywać jedną łyżkę stołową takiej mieszanki rano na czczo.

Inne produkty tego producenta