W kategoriach:


Udostępnij:

Zakwaski Imu Jogurt 1szt

Producent: Inny
Dostępność: W magazynie 2 szt
KOD: 4820148053784

  Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy.


9,99 zł brutto (8,12 zł netto)

Ilość:

Opis produktu:       Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy m.in. Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM.       Składniki:     Liofilizowane szczepy bakterii Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220 Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus.       Stosowanie:    

Uwaga! Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.

2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C. Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.

3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.

4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.

5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Przygotowanie jogurtu w jogurtownicy

Przygotowanie jogurtu w termosie lub dzbanku

Do przygotowania jogurt domowego z Zakwasek można użyć termosu lub dzbanka (zwłaszcza zakrywanego). Zaletą termosu jest to, że utrzymuje on długo temperaturę mleka, co jest wskazane dla szybkiego i silnego wzrostu bakterii. Oczywiście mleko w termosie powinno mieć odpowiednią temperaturę.

Jak zrobić twaróg domowy?

1. 2 litry mleka należy podgrzać w łaźni wodnej do temperatury 37-40 C.

2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę TWARÓG wypełnić do połowy wodą lub mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić zakrętkę i wstrząsać aż do rozpuszczenia się proszku.

3. Wlać zawartość buteleczki do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać i pozostawić w spokoju (nie mieszać) na 8-10 godzin w ciepłym miejscu, owinąć naczynie kocem, ręcznikiem itp.

4. Kiedy utworzy się skrzep (mleko zgęstnieje) naczynie z ukwaszonym mlekiem umieścić w garnku z wodą (łaźnia wodna). Wodę w garnku należy doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z płyty grzejnej. Temperatura w naczyniu z ukwaszonym mlekiem powinna wynosić 65-70 st. C ( można to sprawdzić termometrem ).

5. Po zdjęciu z płyty grzejnej pozostawić w spokoju na 30 – 40 minut, aby nastąpiło oddzielenie się serwatki.

6. Następnie mieszaninę warto ochłodzić (np. wkładając garnek z mlekiem do garnka z zimną wodą) i przelać na gazę lub do woreczka i podwiesić, aby nastąpiło odsączenie skrzepu od serwatki.

Gotowy twaróg można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Jak zrobić kwas?

Jedna buteleczka zakwaski KWAS przewidziana jest do przygotowania 3 litrów kwasu.

1. Owoce (świeże lub suszone), warzywa (buraki, kapusta, rzodkiew, seler, imbir) lub upalony w piekarniku chleb (najlepiej żytni) - należy zalać 1 litrem wrzącej wody. Dodać 1 szklankę cukru lub miodu i zamieszać.

2. Następnie należy dolać kolejne 2 - 2,5 litra zimnej wody. Wtedy temperatura mieszaniny powinna osiągnąć 30-35 stopni C.

3. Do tak przygotowanych 3-3,5 litra płynu dodajemy zawartość fiolki z Zakwaską. Fiolkę należy napełnić do połowy wodą o temperaturze pokojowej i wstrząsać aż do rozpuszczenia się zawartości, następnie zawartość wlać do mieszaniny, zamieszać i pozostawić do dojrzewania w temperaturze pokojowej przez 16 - 24 godziny. Naczynie, w którym jest mieszania należy przykryć pokrywką, ale nie zamykać szczelnie. Im wyższa jest temperatura w pomieszczeniu tym szybciej kwas będzie gotowy.

4. Po zakończenie procesu fermentacji mieszaninę należy przecedzić. Można dodać 6 łyżek cukru lub miodu, zamieszać i przelać do butelek lub słoików, które należy szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce.

5. Po ochłodzeniu kwas jest gotowy do spożycia. Maksymalny czas przechowywania to 6 dni.

Zakwaszania śmietany

Śmietankę należy podgrzać w łaźni wodnej do temperatury 35 st.C. i dodać zakwaskę.

Buteleczkę z zakwaską należy napełnić do połowy mlekiem lub wodą o temperaturze pokojowej, zamknąć zakrętkę i wstrząsać do rozpuszczenia się proszku. Wlać do śmietanki, zamieszać i odstawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu. Potem wstawić do lodówki.

Ukwaszona śmietana może służyć także do zrobienia w domu smacznego masła.

      Opakowanie:     masa netto: 1 fiolki = 0,5 g. W opakowaniu znajdują się 2 fiolki.

Inne produkty tego producenta

Zioła i rośliny lecznicze SYLWIA KRACZKOWSKA

34,99 zł

CANNADERM Atopos krem na AZS i łuszczycę 75g

43,99 zł

Hydroelimin 30kaps. BEEHEALTHY

18,90 zł

Wiórki kokosowe 200g BIOPLANET

8,90 zł

Miód Manuka MGO 550+ 500g MANUKA HEALTH

485,00 zł

Zaparzacz szczypce duże 190-4004

13,80 zł